در هر کدام از قطعههای جدول ۱ تا ۱۰۰، با توجه به عددهای نوشته شده، عددهایی را پیدا کنید که باید در خانههای خالی نوشته شوند.
شرح فعالیت
گام اول؛ مواجهه
با نمایش دادن جدول ۱ تا ۱۰۰، برای دانشآموزان توضیح دهید که در این جلسه قرار است فعالیتهای جدیدی دربارهی ساختار اعداد در این جدول انجام دهند. میتوانید از ابزار کاغذی «جدول ۱ تا ۱۰۰» یا ابزار مجازی «جدول ۱ تا ۱۰۰» برای این منظور استفاده کنید.
گام دوم؛ کار فردی
به هر کدام از دانشآموزان یک قطعه از یک جدول ۱ تا ۱۰۰ را بدهید، تا آن را کامل کنند. از کاربرگ «قطعههای جدول ۱ تا ۱۰۰» میتوانید به همین منظور استفاده کنید.
دانشآموزان به کمک درکی که از اعداد دارند و ساختاری که در جدول دیدهاند، تلاش خواهند کرد تا اعداد مناسب را در خانههای خالی قطعهها بنویسند.
خوب است هنگام انجام این فعالیت به دانش آموزان سر بزنید و از آنها درباره آنچه انجام میدهند، توضیح بخواهید. برای مثال میتوانید سوالهای زیر را از دانشآموزان بپرسید:
- چطور فهمیدی که باید این عدد را اینجا بنویسی؟
- چطور بدون این که بقیهی عددها را بنویسی میتوانی عدد این خانه را پیدا کنی؟
این سر زدن کمک میکند که از روشهای دانشآموزان و درک آنها از یکیها و دهتاییها و یکان و دهگان یک عدد دورقمی، آگاه شوید. همچنین میتوانید هنگام بازگو کردن ایدهها، همین واژهها را استفاده کنید و این امکان را ایجاد نمایید که دانشآموزان واژهها را در ترکیبهای مناسب بشنوند تا بتوانند آرام آرام از آنها استفاده کنند. برای مثال اینطور بازگو میکند که: «آهان، پس تو از آنجایی که میدانستی ۷۵ ، یک دهتایی از ۶۵ بیشتر است و عددهای زیر هم در جدول، ده تا ده تا زیاد میشوند، ۷۵ را در زیر ۶۵ نوشتی!».
گام سوم؛ گفتوگوی کلاسی
در انتها، در یک گفتو گوی جمعی در کلاس، از دانشآموزان بخواهید ایدهها و روشهایشان را به اشتراک بگذارند. در این گفتوگو خوب است قدمی به جلو بردارید. مثلاً از بچهها بپرسید:
- برای پیدا کردن عدد خانهی پایینی ۴۵، از ۴۵ شروع به شمردن کردی و ۱۰ تا شمردی. با این کار، چند تا به ۴۵ اضافه کردی؟
- گفتی که برای پیدا کردن عدد خانهی بالایی ۲۴، ۱۰ تا از آن کم میکنی، آیا این کار را برای پیدا کردن خانهی بالایی عددهای دیگر هم میتوانی انجام دهی؟
- چرا میتوانی برای پیدا کردن خانهی پایینی، یکی به دهتاییها اضافه کنی؟
- برای پیدا کردن خانهی پایین سمت چپ، ۱۰ تا اضافه و یکی کم کردی! چطور میتوانی با یک عمل آن را پیدا کنی؟
در این گام میتوانید از ابزار مجازی شابلون متحرک روی جدول ۱ تا ۱۰۰ – که در پیوست این فعالیت موجود است – برای نشان دادن این که راهحلهای پیشنهادی (مثلاً منهای ۱۱ کردن برای پیدا کردن عدد بالای سمت چپ یک عدد) میتواند برای عددهای مختلف در جدول بهکار گرفته شود، استفاده کنید و دربارهی چرایی درستی آن در کلاس گفتوگو کنید.
گام چهارم؛ بازاندیشی
در پایان، میتوانید از دانشآموزان بپرسید:
- پیدا کردن عددهای کدام یک از قطعهها برای شما سختتر و کدام یک آسانتر بود؟
- کدام یک از روشهایی که دوستانتان گفتند، برای شما جالب بود و خودتان به آن روش فکر نکرده بودید؟
دیدگاهتان را بنویسید