زهره پندی

جای عددها در جدول ۱ تا ۱۰۰

۲۲۲

چکیده

در این طرح، بچه‌ها جای اعداد را در جدول ۱ تا ۱۰۰ پیدا می‌کنند. این فعالیت فرصت مناسبی برای کاوش بچه‌ها روی جدول ۱ تا ۱۰۰ و موضوع ارزش مکانی فراهم می‌کند.

بعضی از خانه‌های جدول ۱ تا ۱۰۰ خالی است.

چه عددهایی باید در خانه‌های خالی نوشته شود؟

جای اعداد در جدول ۱تا ۱۰۰
گام اول

یک جدول ۱ تا ۱۰۰ روی زمین رسم کنید. در پایه‌ی اول خوب است تمام عددهای جدول یا تعداد زیادی از آن‌ها را بنویسید؛ اما در پایه‌های بالاتر می‌توانید تعداد کمتری از عددهای جدول را درون آن بنویسید و از بچه‌ها بخواهید با توجه به ارتباط میان اعداد در این جدول، عدد خواسته شده را پیدا کنند.

از دانش‌آموزان بخواهید که در دو گروه کنار جدول اعداد بایستند. در هر دور بازی، یک عدد را اعلام ­‌کنید و نفرات اولِ هر دو صف باید سعی کنند سریع­‌تر آن عدد را پیدا کنند و روی آن بایستند. کسی که زودتر عدد را پیدا کرد، روی آن می­‌ایستد و کسی که دیرتر به عدد رسید، به انتهای صف خودش برمی­‌گردد. وقتی همه‌ی اعضای یکی از گروه‌ها روی عددهای مختلف جدول ایستاده باشند، بازی تمام است.

گام دوم

یک جدول اعداد ۱ تا ۱۰۰ که جای بعضی از عددهای آن خالی است، به هر نفر بدهید. هر دانش‌­آموز باید به هر ترتیبی که دوست دارد، جدول را کامل کند. می‌توانید برای این منظور از کاربرگ «جدول‌ ۱ تا ۱۰۰ با خانه‌های خالی» استفاده کنید.

پس از آن‌که بچه‌ها فرصت کافی برای انجام کار داشتند، از بچه‌ها بخواهید که درباره‌ی کاری که انجام داده‌اند در یک گفت‌و گوی جمعی صحبت کنند؛ یعنی بگویند که چطور عددها را پیدا کردند.

برای آن‌که گفت‌و گو بهتر انجام شود، معلم می‌تواند با استفاده از ابزار مجازی «جدول ۱ تا ۱۰۰» یک جدول با خانه‌های خالی بسازد و درباره‌ی هر کدام از خانه‌های خالی آن، سوال را بپرسد و سپس آن‌ را پر کند.

عددها را خاموش و روشن کن

همه‌ی عددها را نشان بده

از نو شروع کن

۱
۲
۳
۴
۵
۶
۷
۸
۹
۱۰
۱۱
۱۲
۱۳
۱۴
۱۵
۱۶
۱۷
۱۸
۱۹
۲۰
۲۱
۲۲
۲۳
۲۴
۲۵
۲۶
۲۷
۲۸
۲۹
۳۰
۳۱
۳۲
۳۳
۳۴
۳۵
۳۶
۳۷
۳۸
۳۹
۴۰
۴۱
۴۲
۴۳
۴۴
۴۵
۴۶
۴۷
۴۸
۴۹
۵۰
۵۱
۵۲
۵۳
۵۴
۵۵
۵۶
۵۷
۵۸
۵۹
۶۰
۶۱
۶۲
۶۳
۶۴
۶۵
۶۶
۶۷
۶۸
۶۹
۷۰
۷۱
۷۲
۷۳
۷۴
۷۵
۷۶
۷۷
۷۸
۷۹
۸۰
۸۱
۸۲
۸۳
۸۴
۸۵
۸۶
۸۷
۸۸
۸۹
۹۰
۹۱
۹۲
۹۳
۹۴
۹۵
۹۶
۹۷
۹۸
۹۹
۱۰۰

سوال‌های پیشنهادی برای پرسیدن در زمان گفت‌و گوی جمعی:

  • چطور عدد این خانه را پیدا کردی؟
  • آیا شما هم از همین راه، عدد این خانه را پیدا کردی؟
  • چطور فهمیدی که چه عددی پایینِ این عدد قرار می گیرد؟
  • برای انجام فعالیت اول می‌توانید جدول اعداد را با گچ روی زمین حیاط بکشید یا با چسب نواری کاغذی روی زمین کلاس بچسبانید.
  • فعالیت اول را می‌توانید روی چند جدول انجام دهید یا به جای دو صف چند تا صف تشکیل دهید و تعداد دانش‌آموزان هر صف را هم می‌توانید به تناسب کلاس تغییر دهید.
  • بعد از چند دور انجام اولین فعالیت، می‌توانید به جای اعلام اعداد، آن‌ها را روی یک مقوای بزرگ بنویسید و به بچه‌ها نشان دهید. می‌توانید اعداد را با رقم یا حروف بنویسید. با هر کدام از این تغییرها می‌توانید اهداف متفاوتی را دنبال کنید.
  • در فعالیت دوم، دانش‌آموزان ممکن است به صورت افقی یا عمودی خانه‌های جدول را پر کنند. در هر دو صورت از درک خود از اعداد و ارتباط میان آن‌ها استفاده می‌کنند.
  • به اشتراک‌گذاشتن راه حل‌ها می‌تواند به دانش‌آموزان فرصت دیدن رابطه‌هایی را بدهد که خودشان آن‌ها را در اولین تجربه‌ها ندیده‌اند.
  • می‌توانید هنگام سر زدن به دانش‌آموزان هنگام انجام فعالیت دوم، با بازگو کردن ایده‌های دانش‌آموزان، گفته‌های آن‌ها را با واژه‌های مناسب بازگو کنید. مثلا اگر دانش‌آموزی می‌گوید: «این را ۲ نگه داشتم و آن را به‌جای ۴ گذاشتم ۵ و زیادش کردم.» می‌توانید بگویید: «منظورت این است که یکی‌ها همان ۲ است ولی به ده‌تایی‌ها یکی اضافه شده؟» همچنین می‌توانید از دانش‌آموزان بخواهید که توضیح‌شان را شفاف‌تر کنند. مثلا می‌توانید بپرسید: «یعنی چند تا به ۴۲ اضافه شده؟»
  • در این طرح، دو فعالیت به ترتیب چیده شده‌اند و اگر با این ترتیب اجرا شوند، می‌توانند فرصت خوبی برای گفت‌وگو درباره‌ی ارتباط میان اعداد در جدول ۱ تا ۱۰۰، فراهم کنند.
منابع آموزشی مربوط به این طرح درس

  • ابزار مجازی
    جدول ۱ تا ۱۰۰
    هوشمند حسن‌نیا
    جدول ۱ تا ۱۰۰

    در این جدول ۱ تا ۱۰۰، با کلیک کردن روی خانه‌ها می‌توانید آن‌ها را به رنگ‌های مختلف دربیاورید. ضمنا با انتخاب دکمه‌ی «عددها را خاموش و روشن کن» می‌توانید عدد…

  • کاربرگ
    جدول‌ ۱ تا ۱۰۰ با خانه‌های خالی
    زهره پندی
    جدول‌ ۱ تا ۱۰۰ با خانه‌های خالی

    این کاربرگ در چهار صفحه تنظیم شده است و در هر صفحه یک جدول ۱ تا ۱۰۰ با تعدادی خانه‌ی خالی دیده می‌شود. پر کردن این جدول‌ها، هم فرصتی برای…

دیدگاه‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *