تعداد ستونها در جدول اعداد را تغییر دهید.
هر بار به اعداد چیده شده در جدول توجه کنید.
چه الگوها و رابطههایی مشاهده میکنید؟
شرح فعالیت
جدول پویای اعداد را برای دانشآموزان توصیف کنید، مثلاً بگویید: «اعداد را به ترتیب سطر به سطر و از چپ به راست، در یک جدول چندستونی میچینیم.» در این مرحله نشان دادن این جدولها به کمک ابزار مجازی «جدول پویای اعداد» کارآمد است.
در این فعالیت لازم نیست که همهی جدولها را در طول انجام فعالیت در اختیار دانشآموزان قرار دهید. دیدن جدولها برای درک ساختار آنها کافی است.
از دانشآموزان بخواهید که چند دقیقهای به رابطهی میان اعداد در این جدولها فکر کنند و در ادامه به نوبت، الگوها و رابطههایی را که در این جدولها میبینند، بیان نمایند.
شما میتوانید ایدههای دانشآموزان را با استفاده از ابزار مجازی «جدول پویای اعداد» نمایش دهید. یعنی جدولهای مورد نظرشان را بسازید و خانههای مورد نظر آنها را با کلیک روی آن خانهها رنگ کنید. مثلاً وقتی یکی از دانشآموزان دربارهی ستون دوم جدول ۸ستونی صحبت میکند، این تصویر را به کمک ابزار مجازی، نمایش دهید.
از دانشآموزان بخواهید استدلال کنند!
ممکن است دانش آموزان رابطههایی را میان چند عدد در جدول مشاهده و بیان کنند، از آنها بخواهید به دلیل وجود هر رابطه و الگو فکر کنند و برای ایدههایی که مطرح میکنند، دلیل بیاورند.
با پرسیدن سوالهایی مانند سوالهای زیر، میتوانید به دانشآموزان کمک کنید که دربارهی ایدههایشان استدلال کنند.
- چرا این الگو در جدول دیده میشود؟
- اگر جدول ادامه پیدا کند و مثلاً تا ۲۰۰ پیش برود، آیا باز هم همین الگو را میتوان دید؟ چرا؟
- اگر اعداد را در جدول ۱۲ستونی میچیدیم، باز هم همین الگو را میتوانستیم ببینیم؟
در پایان به دانشآموزان فرصت دهید تا به جستجوی الگوها و رابطهها در جدولها ادامه دهند و روابطی را که میبینند، بنویسند یا نمایش دهند. برگهی شطرنجی با خانههای ۱۰ میلیمتر در ۱۰ میلیمتری از ابزار کاغذی «برگههای شطرنجی» میتواند برای بازنمایی ایدهها به دانشآموزان کمک کند.
دیدگاهتان را بنویسید