زهره پندی

شمارش چندتا چندتا در جدول ۱ تا ۱۰۰

۷۰۶

چکیده

در این طرح یادگیری دانش‌آموزان مضرب‌های اعداد مختلف را در جدول ۱ تا ۱۰۰ می‌بینند و تلاش می‌کنند الگوهایی که می‌بینند را توصیف کنند و برای درستی آن دلیل بیاورند.

در جدول ۱ تا ۱۰۰ چندتا چندتا بشمارید و رنگ کنید.

چه روابطی میان خانه‌های رنگی می‌بینید؟

شرح فعالیت
گام اول؛ رنگ کردن جدول ۱ تا ۱۰۰ با شمارش چندتا چندتا

جدول ۱ تا ۱۰۰ را به هر یک از دانش‌آموزان (یا به گروه‌های دو نفره) بدهید. می‌توانید از ابزار کاغذی «جدول ۱ تا ۱۰۰» استفاده کنید.

از دانش‌آموزان بخواهید که با یک عدد خاص شروع کنند و با همان عدد چندتا چند تا بشمارند و خانه‌هایی را که می‌گویند، رنگ کنند؛ به عبارت دیگر مضرب‌های یک عدد را در جدول رنگ‌آمیزی کنند.

مثلاً ممکن است یکی از ۹ شروع کند و نه‌تا نه‌تا بشمارد و دیگری از ۵ شروع کند و پنج‌تا پنج‌تا بشمارد و جدول را مانند شکل‌های زیر رنگ کنند. 

سپس از بچه‌ها بخواهید که جدول‌های رنگ شده را روی دیوار کلاس بچسبانند، جدول‌های یکدیگر را ببینند و در یک گفت‌وگوی جمعی، درباره‌ی شباهت‌ها و تفاوت‌های این جدول‌ها صحبت کنند. نمونه‌هایی از آنچه ممکن است دانش‌آموزان در این گفت‌وگوی جمعی بگویند در زیر آمده است:

نمونه‌هایی از پاسخ‌های احتمالی دانش‌آموزان

در شمارش پنج‌تا پنج‌تا، خانه‌های رنگی در دو ستون جدا از هم قرار دارند.

وقتی که با شمارش چهارتا چهارتا پیش می‌رویم، یکی در میان خانه‌هایی را رنگ می‌کنیم که باید با شمارش دوتا دوتا رنگ می‌کردیم.

شمارش نه‌تا نه‌تا در هر ردیف، یک خانه برمی‌گردد عقب. شمارش یازده‌تا یازده‌تا در هر ردیف، یک خانه می‌رود جلو.

گام دوم؛ گفت‌وگوی جمعی

برای گفت‌و‌گو درباره‌ی جدول‌های رنگ شده، می‌توانید از ابزار مجازی «جدول ۱ تا ۱۰۰» استفاده و خانه‌های آن را هنگام گفت‌وگو و برای بازنمایی آنچه دانش‌آموزان می‌گویند، رنگ کنید. مثلا وقتی دانش‌آموزی درباره‌ی مضرب‌های ۹ صحبت می‌کند، خانه‌های مضرب ۹ را نشان دهید.

خوب است وقتی بچه‌ها الگویی را بیان می‌کنند، کلاس را دعوت کنید که استدلالی برای درست بودن آن بیاورند. مثلا می‌توانید سوال‌های زیر را بپرسید:

  • چرا در شمارش نه‌تا نه‌تا خانه‌ی رنگی در هر ردیف به عقب می‌رود؟
  • آیا اگر عددها را ادامه دهیم و ردیف‌های بیشتری داشته باشیم، بازهم الگوی خانه‌های رنگی به همین ترتیب ادامه پیدا می‌کند؟ چرا؟
گام سوم؛ بازاندیشی

در پایان می‌توانید از دانش‌آموزان بپرسید:

  • کدام یک از الگوهایی که امروز مطرح شد، برای شما جالب بود و تازگی داشت؟
  • در این فعالیت ممکن است دانش‌آموزی بعد از آن‌که چند ردیف را با استفاده از شمارش چندتا چندتا پیش رفت، الگوی شکلی ایجاد شده را پیدا کند و آن را ادامه دهد. در این صورت از او بخواهید درستی خانه‌های رنگ شده در ادامه‌ی جدول را با استفاده از شمارش چندتا چندتا بررسی کند و برای درستی ادامه الگو دلیل بیاورد.
  • می‌توانید محدودیت یکی بودن عدد شروع و عددی که با آن شمارش انجام می‌شود را بردارید. یعنی هر کس بتواند با یک عدد شمارش را آغاز کند و با یک عدد دیگر بشمارد و جلو برود. در شکل‌های زیر دو جدول را می‌بینید که یکی از ۳ و دیگری از ۶ آغاز شده است ولی هر دو با شمارش پنج‌تا پنج‌تا جلو رفته‌اند.

    ۵تا ۵تا از۳

    ۵تا ۵تا از۶

    دیدن شباهت‌ها و تفاوت‌ها در این جدول‌ها و استدلال درباره‌ی آن‌ها فرصتی برای توسعه‌ی فعالیت فراهم می‌کند.

     

منابع آموزشی مربوط به این طرح درس

  • ابزار مجازی
    جدول ۱ تا ۱۰۰
    هوشمند حسن‌نیا
    جدول ۱ تا ۱۰۰

    در این جدول ۱ تا ۱۰۰، با کلیک کردن روی خانه‌ها می‌توانید آن‌ها را به رنگ‌های مختلف دربیاورید. ضمنا با انتخاب دکمه‌ی «عددها را خاموش و روشن کن» می‌توانید عدد…

  • ابزار کاغذی
    جدول ۱ تا ۱۰۰
    زهره پندی
    جدول ۱ تا ۱۰۰

    از جدول ۱ تا ۱۰۰ می توانید در فعالیت‌های متنوع بسیاری استفاده کنید. حتی دیدن این جدول نیز می‌تواند به درک عددی دانش آموزان در اوایل دوره دبستان کمک کند.

دیدگاه‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *