در جدول ۱ تا ۱۰۰ چندتا چندتا بشمارید و رنگ کنید.
چه روابطی میان خانههای رنگی میبینید؟
شرح فعالیت
گام اول؛ رنگ کردن جدول ۱ تا ۱۰۰ با شمارش چندتا چندتا
جدول ۱ تا ۱۰۰ را به هر یک از دانشآموزان (یا به گروههای دو نفره) بدهید. میتوانید از ابزار کاغذی «جدول ۱ تا ۱۰۰» استفاده کنید.
از دانشآموزان بخواهید که با یک عدد خاص شروع کنند و با همان عدد چندتا چند تا بشمارند و خانههایی را که میگویند، رنگ کنند؛ به عبارت دیگر مضربهای یک عدد را در جدول رنگآمیزی کنند.
مثلاً ممکن است یکی از ۹ شروع کند و نهتا نهتا بشمارد و دیگری از ۵ شروع کند و پنجتا پنجتا بشمارد و جدول را مانند شکلهای زیر رنگ کنند.
سپس از بچهها بخواهید که جدولهای رنگ شده را روی دیوار کلاس بچسبانند، جدولهای یکدیگر را ببینند و در یک گفتوگوی جمعی، دربارهی شباهتها و تفاوتهای این جدولها صحبت کنند. نمونههایی از آنچه ممکن است دانشآموزان در این گفتوگوی جمعی بگویند در زیر آمده است:
نمونههایی از پاسخهای احتمالی دانشآموزان
در شمارش پنجتا پنجتا، خانههای رنگی در دو ستون جدا از هم قرار دارند.
وقتی که با شمارش چهارتا چهارتا پیش میرویم، یکی در میان خانههایی را رنگ میکنیم که باید با شمارش دوتا دوتا رنگ میکردیم.
شمارش نهتا نهتا در هر ردیف، یک خانه برمیگردد عقب. شمارش یازدهتا یازدهتا در هر ردیف، یک خانه میرود جلو.
گام دوم؛ گفتوگوی جمعی
برای گفتوگو دربارهی جدولهای رنگ شده، میتوانید از ابزار مجازی «جدول ۱ تا ۱۰۰» استفاده و خانههای آن را هنگام گفتوگو و برای بازنمایی آنچه دانشآموزان میگویند، رنگ کنید. مثلا وقتی دانشآموزی دربارهی مضربهای ۹ صحبت میکند، خانههای مضرب ۹ را نشان دهید.
خوب است وقتی بچهها الگویی را بیان میکنند، کلاس را دعوت کنید که استدلالی برای درست بودن آن بیاورند. مثلا میتوانید سوالهای زیر را بپرسید:
- چرا در شمارش نهتا نهتا خانهی رنگی در هر ردیف به عقب میرود؟
- آیا اگر عددها را ادامه دهیم و ردیفهای بیشتری داشته باشیم، بازهم الگوی خانههای رنگی به همین ترتیب ادامه پیدا میکند؟ چرا؟
گام سوم؛ بازاندیشی
در پایان میتوانید از دانشآموزان بپرسید:
- کدام یک از الگوهایی که امروز مطرح شد، برای شما جالب بود و تازگی داشت؟
دیدگاهتان را بنویسید