۱۰۰۰ یعنی چه؟

۱۳۴

چکیده

در این فعالیت از دانش‌آموزان دعوت می‌شود تا به ترکیب‌های مختلف یک عدد فکر کنند، ایده‌هایشان را با هم به اشتراک بگذارند و با مقایسه‌ی یک عدد با اعداد دیگر، گامی در جهت تقویت حس عددی خود بردارند.

۱۰۰۰ یعنی چه؟

شرح فعالیت

به همراه دانش‌آموزان دور هم بنشینید. برگه‌‌ی بزرگی را روی میز قرار دهید یا روی تخته بچسبانید و روی آن یک عدد بنویسید، عددی که دانش‌آموزان تازه با آن آشنا شده‌اند و قرار است آن را بیشتر بشناسند؛ مثلاْ در پایه‌ی سوم می‌توانید بنویسید ۱۰۰۰ و از بچه‌ها بپرسید:

  • ۱۰۰۰ یعنی چه؟

در صورتی که برخی از دانش‌آموزان متوجه منظور سوال نشدند، برای شفاف‌تر شدن سوال، می‌توانید سوال را به این صورت مطرح کنید: «۱۰۰۰ تا یعنی چندتا؟» ولی بیشتر تاکید بر سوال اول است؛ زیرا سوال اول گستره‌ی بیشتری از پاسخ‌ها را در بر می‌گیرد.

سپس از بچه‌ها بخواهید کمی فکر کنند و نظراتشان را بگویند. تک تک نظرات را بشنوید و با پرسیدن سوالات پیش‌برنده، فرصتی برای گفتگو درباره‌ی هر نظر فراهم کنید؛ مثلا اگر یکی از بچه‌ها گفت: «۱۰۰۰، بیست بسته‌ی ۵۰ تایی است» از او بپرسید:

  • چطور متوجه شدی؟

یا از سایر دانش‌آموزان بپرسید:

  • با ایده‌ی دوستتان موافق هستید یا مخالف؟ چرا؟

هر نظر را پس از گفتگو درباره‌ی آن و زمانی که مطمئن شدید دانش‌آموزان دلیل کافی برای درستی آن دارند، روی برگه بنویسید و فرصت دهید که دانش‌آموزان به جنبه‌های دیگری از عدد مورد نظر فکر کنند و نظرات دیگری مطرح نمایند.

در پایان، برگه‌ی کامل شده را به عنوان یک پوستر بر دیوار کلاس نصب کنید و اجازه دهید تا برای چند روز بر روی دیوار باقی بماند.

بازاندیشی

از بچه‌ها بپرسید:

  • امروز چه چیز تازه‌ای یاد گرفتید؟
  • کدام یک از ایده‌های دوستانتان برایتان جالب یا جدید بود؟
  • ممکن است در هنگام انجام این فعالیت، نظرات نادرستی هم در کلاس مطرح شود، معلم برای مدیریت این اتفاق لازم است از ابتدای فعالیت، نظرات را سریع تأیید یا رد نکند و مستقل از درستی یا نادرستی نظرات، سوال پیش‌برنده بپرسد. بدین ترتیب، هنگام مطرح شدن نظر نادرست هم می‌تواند بدون آن‌که فضا را تغییر دهد، درباره چرایی آن نظر دلیل بخواهد. معمولا بچه‌ها وقتی دوباره به نظر نادرستشان برمی‌گردند و سعی می‌کنند دلایلشان را مرتب کنند، به اشتباهشان پی می‌برند.
  • می‌توانید این فعالیت را با مطرح کردن اعداد مختلفی در پایه‌های متفاوت اجرا کنید. مثلا یک عدد یک یا دو رقمی می‌تواند همانقدر برای دانش‌آموزان پایه‌ی اول چالش برانگیز باشد که یک عدد چهار رقمی برای دانش‌آموزان پایه‌ی سوم یا یک عدد شش رقمی برای دانش‌آموزان پایه‌ی چهارم. اعداد شاخص (مانند ۵۰۰ یا یک میلیون و…) انتخاب مناسبی برای این فعالیت هستند.
هیچ منبع آموزشی‌ای در این طرح درس استفاده نشده است.

دیدگاه‌ها

۳ پاسخ به “۱۰۰۰ یعنی چه؟”

  1. nazanin hasannia نیم‌رخ
    nazanin hasannia

    در صورتی که برخی از دانش‌آموزان متوجه منظور سوال نشدند، برای شفاف‌تر شدن سوال، می‌توانید سوال را به این صورت مطرح کنید: «۱۰۰۰ تا یعنی چندتا؟»

    یا « این عدد رو کجاها شنیدید؟»

  2. nazanin hasannia نیم‌رخ
    nazanin hasannia

    اگه چنین جواب‌هایی کلاس مطرح بشه، چطور «خوبه» که بحث رو پیش ببریم؟

    هزار یعنی به اندازه ستاره‌ها

    دوستم رو هزار تا دوست دارم.

    1. زهره پندی نیم‌رخ
      زهره پندی

      یک پیشنهاد برای بهتر جلو بردن گفتگو به نظرم اینه که مربی در این گفتگوها دو تا نقش داشته باشه.
      ۱. نقش شفاف‌کننده‌ی ایده‌ها رو داشته باشه
      ۲. یکی از شرکت‌کننده‌ها باشه
      در نقش شفاف‌کننده‌ی ایده‌ها می‌تونه در ادامه «هزار یعنی به اندازه ستاره‌ها» بگه. «آها. به تعداد ستاره‌ها! مطمئنی کمتر یا بیشتر نیستن؟» و عبور کنه (انگار فقط داره اشاره می‌کنه که به تعدادی توجه کردی و گفتی «هزار» به معنی زیاد ولی این «هزار» عدد دقیقی نیست دیگه و همه‌مون می‌دونیم).
      در نقش شفاف‌کننده در ادامه «دوستم رو هزارتا دوست دارم.» هم می‌تونه عبور کنه و گفتگو رو ادامه نده (یعنی این بار همه‌مون می‌دونیم که کیفیتی داره با یه عدد بیان میشه و هزار جای کلمه‌ی زیاد اومده و قرار نیست درباره‌اش صحبت کنیم).
      اما ماجرای دومین نقش در پاسخم به این سوال اینه که اگر بعد از هر کدوم از چنین پاسخ‌هایی، پاسخ‌های بعدی رفت به اون سمت و همه‌ی بچه‌ها پاسخ‌هایی از اون جنس دادن، مثلاً :«من هم دوستم رو هزارتا دوست دارم، من دوهزارتا، من بابام رو هزارتا دوست دارم و …»، معلم می‌تونه تو نوبتش این مسیر رو تغییر بده و مثلاً بگه: «هزارتا یعنی نصف دوهزارتا».

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *