مکان‌یابی

۶۱

چکیده

در این فعالیت، دانش‌آموزان در گروه‌های دو نفره با استفاده از صفحه و مهره، یک بازی در رابطه با مکان‌یابی انجام می‌دهند.

این یک بازی دو نفره است. روی یک صفحه‌ی شطرنجی مهره‌هایت را شبیه مهره‌های دوستت بگذار.

اما نکته این است که اجازه نداری صفحه‌ی دوستت را ببینی. پس به راهنمایی‌های او خوب گوش بده تا بتوانی جای مهره‌ها را پیدا کنی.

شرح فعالیت

دانش‌آموزان را به گروه‌های دو نفره تقسیم کنید. به هر گروه دو صفحه‌ی شطرنجی ۳در۳ و دو سری مهره‌ی بازی بدهید. لازم است که بازیکنان هر گروه در کنار هم بنشینند و هر نفر، صفحه‌ی بازی خود را روبه‌رویش قرار دهد به طوری که فقط صفحه‌ی بازی خود را ببیند؛ به این دلیل، پیشنهاد می‌شود که یک مانع بین دو صفحه‌ی بازی قرار گیرد.

روش بازی

بازیکن اول ۴ مهره‌ی خود را در ۴تا از خانه‌های صفحه‌ی بازی خود قرار می‌دهد. سپس با استفاده از واژه‌های بالا، پایین، راست و چپ، مکان قرار گرفتن هر کدام از مهره‌هایش را به بازیکن دیگر می‌گوید تا او هم مهره‌هایش را در صفحه‌ی خودش به همان صورت قرار دهد. وقتی هر چهار مهره‌ی بازیکن دوم در صفحه‌ی بازی‌اش قرار گرفت، اعضای گروه مانع وسط را برمی‌دارند و دو صفحه‌ی بازی را با هم مقایسه می‌کنند. سپس نقش‌ها عوض و بازی دوباره از نو انجام می‌شود.

  • این فعالیت و فعالیت‌های مشابه‌ آن، می‌توانند پیش‌زمینه‌ی مناسبی برای مکان‌یابی به کمک مختصات دکارتی باشند.
  • می‌توانید برای پایه‌های بالاتر به جای قرار دادن مهره‌ها در داخل خانه‌ها، از بچه‌ها بخواهید که مهره‌ها را در نقاط تقاطع خطوط جدول بگذارند. همچنین می‌توانید صفحه‌ی بازی را بزرگتر کنید؛ مثلا ۶ در ۶. در این حالت نیاز به یک سیستم برچسب‌گذاری روی خانه‌ها از سوی دانش‌آموزان احساس خواهد شد؛ درنتیجه می‌توانید از آن برای ورود به مبحث مختصات استفاده کنید.
  • بهتر است مهره‌ها و خانه‌های صفحه‌ی بازی، نسبتا بزرگ باشند؛ مثلا هر یک از اضلاع خانه‌ها بیشتر از ۵ سانتی‌متر باشد.
هیچ منبع آموزشی‌ای در این طرح درس استفاده نشده است.

دیدگاه‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *